سوالات و مشکلات فنی متداول

پرسش ها و پاسخ های فنی

سوالات متداول

نکات عمومی در رابطه با مسائل فنی

همه ما می دانیم که آگاهی از مسائل و نکات فنی ؛ قبل و بعد از خرید و راه اندازی هر دستگاهی بسیار حائز اهمیت است. و این آگاهی می تواند از بسیاری مشکلات و سردرگمی ها جلوگیری کند.

همچنین با این اطلاعات میتوانیم به صورت بهینه از حداکثر قابلیت های یک دستگاه بهره برده و به بیشترین راندمان کاری در تولید محصول برسیم.

در همین راستا و با توجه به اینکه بسیاری از مسائل و مشکلات جنبه عمومی دارند ، این صفحه را راه اندازی کرده ایم تا بخشی از مشکلات و سوالات فنی شما عزیزان را پاسخگو باشیم.

اطلاعات این صفحه و سوالات متداول محصولات به صورت مداوم کامل تر شده و همواره مورد بازبینی قرار می گیرد.

در نظر داشته باشد که پرسش و پاسخ های مطرح شده در این بخش جنبه عمومی دارند. اگر در رابطه با محصول خاصی سوالی دارید ، در قسمت بلاگ همین سایت به صورت اختصاصی سوالات فنی هر کدام از محصولات را پاسخ داده ایم.

اگر در سایت به پاسخ خود نرسیدید ، میتواند از راه های ارتباطی متعددی که در نظر گرفته شده ، سوال را با تیم پشتیبانی فنی مطرح نموده و به پاسخ دقیق برسید.

سریعترین روش ها به ترتیب شامل ، تماس تلفنی ، ارسال پیام به پشتیبان فنی در پیام رسان های تلگرام و ایتا و همچنین ، ارسال پیام در بخش دیدگاه ها در انتهای همین صفحه می باشد.

همچنین کانال های ارتباطی ما در بخش "تماس با ما" در دسترس شما عزیزان می باشد.

با آرزوی موفقیت شما در تمام عرصه های زندگی.

***

پاسخ به سوالات ، ابهامات و مشکلات فنی که جنبه عمومی دارند.

راهکارها و دستورالعمل های عیب یابی و رفع عیب در هنگام بروز مشکلات فنی .

مسائلی که بهتر است قبل از راه اندازی دستگاه ها و یا حتی قبل از خرید دستگاه ها بدانید.

و همچنین پیشنهادات عمومی که ممکن است دانستن این مسائل در ابتدای راه اندازی گلخانه و سالن تکثیر برای شما بسیار مفید واقع شود .

اطلاعاتی که باعث افزایش راندمان کاری و کاهش خسارت های احتمالی به شما و محصولتان شود.

رله کمکی که ممکن است تحت عناوینی چون رله کولری ، رله کولرگازی ، رله شیشه ای ، رله قدرت و حتی کنتاکتور از آن یاد شود ، برای تقویت رله های خروجی دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. 

کنتاکتور ها هم به همین منظور استفاده می شوند ولی به علت سر و صدای زیاد در لحظه روشن و خاموش شدن و قیمت بسیار بالا و همچنین کاربرد در شبکه های برق سه فاز ، استفاده از آنها محدود به سوئیچ لوازم صنعتی می شود. لکن اگر مصرف کننده ای دارید که رله های مرسوم قدرت سوئیچ آنها را ندارند ، تنها گزینه موجود کنتاکتور ها هستند چرا که قدرت سوئیچ جریان های خیلی زیاد و بیش از 30 آمپر را دارند.

هر وسیله کنترل کننده (مثل تایمر یا ترموستات) دارای تعدادی رله خروجی است که این رله ها قدرت کلید زنی (سوئیچ) مشخصی دارند. مثلاً رله های خروجی یک ترموستات ساده ، حداکثر 6 آمپر و 240 ولت را می تواند قطع و وصل کند. در این مقادیر ، آمپراژ برای ما اهمیت بیشتری دارد. عدد 6 آمپر نمایانگر حداکثر مقدار جریان مجاز است و طبیعتاً در حالت عادی نباید از حداکثر قدرت سوئیچ رله استفاده کرد چون که عمر مفید آن را به سرعت کم می کند. 

در حالت نرمال ، بهتر است جریانکشی از رله به یک سوم جریان نامی آن محدود شود. یعنی از یک رله 6 آمپری ، بیشتر از 2 آمپر جریان کشی نداشته باشیم.

حالا اگر وسیله ای را بخواهیم به یک ترموستات متصل کنیم و این وسیله آمپراژی بیش از حداکثر تعیین شده داشته باشد (مثلاً بخاری برقی 2200 وات با آمپراژی حدود 10 آمپر) ، باید برای این وسیله یک رله کمکی سیمکشی کنیم.

نکته مهم دیگری که باید بدانیم آمپراژ راه اندازی یا آمپراژ لحظه روشن شدن وسیله های برقی است. بعضی لوازم ، مثل کولرها و دستگاه های بخور سرد و آداپتور های سوئیچینگ ، در لحظه روشن شدن ، آمپراژ بسیار زیادی دارند. مثلاً جریان راه اندازی کولر ها ممکن است 6 تا 10برابر جریان نامی ثبت شده روی پلاک مشخصات آنها باشد .

بنابراین ، با توجه به محدودیت حداکثر جریان قابل تحمل رله های دستگاه کنترلر باید این نکته را بررسی کنید که آیا کنترلر شما میتواند وسیله برقی را مستقیماً روشن کند یا خیر.

با توجه به مسائل بیان شده ، در دستگاه نمونه EL2003 که مجهز به رله های 6 آمپری است ، فقط می توانیم کولر هایی با آمپراژ نامی حداکثر 1 آمپر (لحظه استارت 6 آمپر) را مستقیماً به خروجی وصل کنیم . در غیر این صورت ، رله دستگاه صدمه خواهد دید.

برای نمونه در شکل زیر ، نقشه سیمکشی رله کولری (رله NT-90) برای دستگاه EL2003  ارائه شده:

سیم کشی رله NT90  و EL2003

برای لوازمی مثل بخور سرد که در آنها از آداپتور سوئیچینگ استفاده می شود ، لزوم استفاده از رله کمکی دوچندان می شود. چرا که این لوازم به شدت در لحظه استارت به رله ها فشار وارد می کنند و باید برای آنها نیز رله کمکی نصب کنیم.

رله های حالت جامد یا SSR نیز می تواند گزینه سوم برای سوئیچ لوازم پر مصرف شما باشد.

به طور کلی ، آداپتور های ولتاژ موجود در بازار به دو نوع سوئیچینگ و هسته آهنی تقسیم می شود.

در حال حاضر ، آداپتور های سوئیچینگ به دلیل قیمت پایین تر از استقبال بیشتری در بازار برخوردارند. اما طول عمر آنها نسبت به آداپتور های آهنی کمتر است و علاوه بر این ، نسبت به نوسانات برقی هم حساس تر  و آسیب پذیر تر هستند.

البته با پیشرفت این شاخه از صنعت الکترونیک ، تا حدودی این مشکلات در آداپتور های سوئیچینگ رفع شده. و همچنین ، امکان تعمیر این آداپتور ها نیز وجود دارد.

وزن بیشتر و ابعاد بزرگتر از جمله معایب آداپتور های با هسته آهن می باشد. 

ولتاژ اعمال شده به ورودی آداپتور ، باید در محدوده مشخصی باشد که توسط سازنده و طبق استاندارد هایی تعیین می شود . مثلاً 

input : 100-240Vac , 50-60Hz

یعنی 100 تا 240 ولت متناوب و 50 تا 60 هرتز

ولتاژ و آمپراژ خروجی آداپتور ها نیز روی بدنه آنها مشخص می شود. مثلاً

Out put : 12Vdc – 2A 

یعنی ولتاژ خروجی این آداپتور ، 12 ولت مستقیم و حداکثر 2 آمپر می باشد.

در مورد سوال مطرح شده که چه نوع آداپتوری برای شیر برقی مناسب است ، ابتدا باید  ولتاژ و آمپراژ مصرفی شیر برقی مشخص شود. سپس آداپتوری که ولتاژ خروجی آن برابر با ولتاژ نامی شیر برقی و آمپراژ قابل ارائه آن کمی بیشتر از آمپراژ مصرفی شیر برقی باشد تهیه می کنیم تا به آداپتور فشار وارد نشود.

برای شیر برقی هایی که ولتاژ بوبین آنها 220 ولت است ، نیاز به آداپتور نداریم . اما این نکته را در نظر داشته باشید که شیر برقی های 220 ولتی وقتی بیشتر از چند دقیقه روشن بمانند ، به شدت داغ شده و طول عمر آنها کم می شود.

در شکل زیر ، تصویر چند نمونه شیر برقی 24 و 220 ولتی را می بینید:

 

 مثلاً شیر برقی های 12 ولت حدود 6 وات یا 0.5 آمپر مصرف دارند. به این ترتیب ، آداپتور مناسب برای این شیر برقی ، آداپتور 12 ولت با آمپراژ حداقل 1 آمپر می باشد. گزینه ایده آل برای این شیر برقی 12 ولت 6 وات ، آداپتور 12 ولت 2 آمپر است.

در سنسور معمولی ، میزان خطای دما 0.5درجه سانتیگراد و خطای رطوبت 5%  می باشد و در نمونه مرغوب میزان خطای دما 0.3درجه سانتیگراد و خطای رطوبت 3% می باشد.

همچنین سنسور معمولی در رطوبت های بالای 70%  به تدریج اشباع شده و دچار خطای شدید در سنجش رطوبت می شود. سنسور مرغوب، در رطوبت های بالا ، مقاومت بیشتری دارد و میتواند در رطوبت های تا 85% بصورت طولانی مدت و تا 99%  به صورت مقطعی و کوتاه مدت فعالیت کند.

مزیت سوم سنسور مرغوب ، قابل تعمیر بودن آن است. در صورت خراب شدن این سنسور ، به جای خرید سنسور جدید ، میتوان با هزینه اندک، آن را تعمیر ، و مثل یک سنسور جدید از آن استفاده کرد.

هر دو نوع سنسور در مقابل خیس شدن و نفوذ آب آسیب پذیر هستند و در صورت نفوذ آب و شبنم  ممکن است رطوبت سنج دچار خطای شدید شود.

نفوذ گرد وخاک نیز باعث کاهش طول عمر مفید سنسور ها میشود که در نمونه مرغوب حساسیت به گرد و غبار کمتر است .

با این حال میتوان محافظی دست ساز برای جلوگیری از نفوذ گرد و خاک به سنسور  بسازید تا طول عمر مفید آن چند برابر شود.

اختلاف دما بیشتر  در فصل زمستان مشکل ساز است. برای رفع مشکل ، باید از فن های گردش هوا استفاده کنید و مانع راکد شدن هوا در سالن شوید. راهکار عمومی و مرسوم ، استفاده از فن های تهویه دائم کار نزدیک به سقف به ( نحوی که باد را به سقف بزنند) میباشد. البته متناسب با شرایط و ابعاد سالن ، روش های همسان سازی دما متفاوت خواهد بود.

نکات مهمی که باید در نصب فن گردش هوا رعایت کنید این است که:

  • فن های گردش هوا به نحوی نصب شود که ایجاد گرد و خاک نکنند.
  • باد به طور مستقیم به قفس های پرنده نزند. در صورتی که باد مستقیم به قفس و پرنده شما بزند ، احتمال مریض شدن حیوان و همچنین انتقال بیماری از قفسی به قفس دیگر خیلی افزایش می یابد.
  • تعداد ، قدرت و سرعت و همچنین جانمایی فن ها را متناسب با ابعاد سالن و چیدمان قفس ها انتخاب کنید. (میتوانید برای تنظیم سرعت این فن ها از دیمر الکترونیکی پنکه سقفی استفاده کنید.)
  • سنسور دما و رطوبت را جلوی باد خروجی از این فن ها قرار ندهید.

احتمالاً شما در منطقه ای قرار دارید که رطوبت هوای بیرون سالن بیشتر از رطوبت داخل سالنه.

اگر هوای بیرون شرجی باشه ، قاعدتاً با تخلیه هوای داخل ، و ورود هوای مرطوب به داخل محیط ، رطوبت کم نمیشه. حتی بیشتر هم میشه.

همچنین اگر دمای هوای ورودی به محیط رو کم کنید ، رطوبت این هوا افزایش پیدا میکنه.

دلایل دیگه ای هم ممکنه وجود داشته باشه که رطوبت محیط از کنترل خارج بشه. 

برای مدیریت این مشکل ، ابتدا باید دلیل افزایش و مازاد رطوبت رو پیدا کنید و بعد اون رو رفع کنید.

همچنین دستگاه هایی تحت عنوان خشک کن هوا یا ایر درایر (air dryer) که  انواع مختلفی مثل نمونه های جذبی و تبریدی داره هم برای کاهش رطوبت هوا در صنعت استفاده میشه که قیمت خیلی زیادی دارن.

در نهایت ، کولر های گازی خیلی میتونه به کاهش رطوبت به شما کمک کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *